0-36 Ay Çocuk Bakımı Eğitimi Sertifika Programı

EĞİTİMİN AMACI :

Çocuk bakımı uzmanlığı ile ilgili tüm bilgileri aktarmak, çocukların fiziki, sosyal, zihinsel gelişimlerini maksimum düzeye ulaştırabilecek bilgi, donanım ve beceriye sahip kişiler yetiştirmektir.

EĞİTİM KİMLERE TAVSİYE EDİLİR ?

• Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Mezunları veya Öğrencileri
  • “Çalışan Anne Desteği” almak isteyen anneler tarafından istihdam edilecek bakıcılar
  • Çocuk Bakım alanında uzmanlaşmak isteyen kişiler

EĞİTİM YÖNTEMİ :

Derslerin tamamı sanal sınıfımızda zoom üzerinden canlı dersler şeklinde yapılacak olup, her yerden katılım sağlayabilirsiniz.

EĞİTİM SÜRESİ :

60 canlı (senkron) ders saati

BELGE  VE SINAV :

Yoklamalar takip edilecek olup; kursiyer eğitime % 70 oranında katılım sağlamak zorundadır. Eğitimin başarı ile tamamlayan kursiyerlere; Atılım Üniversitesi Rektörü onaylı resmi sertifika verilecektir.

KAÇ KEZ SINAVA GİREBİLİRİM?

Sertifika sınavına birinci sınavdan başarısız olma durumunda, ikinci kez sınava girme hakkınız bulunmaktadır.

SINAV TÜRÜ

Sınav uzaktan sınav yöntemiyle çoktan seçmeli (test) olarak yapılmaktadır.

SERTİFİKA NE ZAMAN ULAŞIR ?

Sertifikanız eğitim ve sınav aşamasının tamamlanmasının ardından 15 iş günü içinde elinize ulaşacaktır.

1- Erken Çocukluk Gelişimi (12 ders saati) – Çocuk Gelişimi ve Aile Sağlığı Uzmanı Birgül Bayoğlu

1.a) 0-3 yaşta gelişim alanları ve beceriler (Bilişsel gelişim, dil gelişimi, ince ve kaba motor gelişimi) (3 ders saati)

1.b) Erken çocuklukta uyku ve uyanıklık döngüsü, uykuya geçiş ritüelleri (2 ders saati)

1.c) Yeme davranışıyla ilgili güçlükler ve stratejiler (2 ders saati)

1.d) Tuvalet eğitimi ve hazır bulunurluğun değerlendirilmesi, tuvalet eğitiminde yaşanan güçlükler ve bu güçlüklere ilişkin kolaylaştırıcı stratejiler (3 ders saati)

1.e) Olumlu çocuk-yetişkin etkileşimi (Pikolo), bakım verenle çocuk arasındaki sağlıklı iletişim (2 ders saati)

2- Erken Çocuklukta Yaşanan Zorluklar ve Davranışsal Müdahale (9 ders saati) – Uzman Psikolog Serpil Yıldız Çoksan

2.a) Çocuklarda karşılaşılan duygusal zorluklara yaklaşım (Öfke kontrolü, çekingenlik, ağlama, vb.) (3 ders saati)

2.b) 4 yaş sonrası gözlenen idrar ve dışkı kaçırma (enürezis - enkoprezis) için doğru yaklaşım (2 ders saati)

2.c) Kreş ve oyun gruplarıyla sosyal etkileşim becerilerini destekleme (2 ders saati)

2.d) Çocuk ve teknoloji (2 ders saati)

3- Çocuklarda Gelişim Bozuklukları ve Erken Tespit (8 ders saati) – Uzman Psikolog Serpil Yıldız Çoksan

3.a) Otizm spektrum bozukluğu: Çocukta/çocuğumda otizm var mı? (2 ders saati)

3.b) Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu: Çocukta/çocuğumda hiperaktivite var mı? (2 ders saati)

3.c) Genel gelişimsel gecikme: Çocukta/çocuğumun gelişiminde bir sorun var mı? (2 ders saati)

3.d) Erken bebeklikte gözlenen çocukluk mastürbasyonu (2 ders saati)

4- 0-3 Yaş Konuşma ve Dil Gelişimi (14 ders saati) – Çocuk Gelişimi ve Özel Eğitim Uzmanı Şenay Eseroğlu

4.a) Genel kavramlar (4 ders saati)

4.a.1) İletişim nedir?

4.a.2) Konuşma nedir?

4.a.3) Dil nedir?

4.a.4) Dil ve konuşmanın önemi

4.b) Konuşma ve dil gelişimi (2 ders saati)

4.b.1) Doğumdan itibaren seslerin kazanımı

4.b.2) Yaşlara göre dil gelişimi basamakları

4.b.3) Hangi durumlarda konuşma gecikmiş sayılır?

4.c) Dil ve konuşmanın desteklenmesi (8 ders saati)

4.c.1) 0-1 yaş çocuklarda dil ve konuşmanın desteklenmesi; oyun ve oyuncak örnekleri

4.c.2) 1-2 yaş çocuklarda dil ve konuşmanın desteklenmesi; oyun ve oyuncak örnekleri

4.c.3) 2-3 yaş çocuklarda dil ve konuşmanın desteklenmesi; oyun ve oyuncak örnekleri

4.c.4) Çocuklarda ikinci dil öğrenimi

5- Çocuk Bakımında Beslenme (2 ders saati) – Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu

5.a) Bebek ve çocuk beslenmesi

5.b) Sağlıklı beslenme davranışları

6- Çocuk Sağlığı ve İlk Yardım (4 ders saati) – Çocuk Sağlığı Uzmanı Doktor Cengizhan Elmas

6.a) Çocuk sağlığı ve bakımı (2 ders saati)

6.b) Çocuklar için ilk yardım (2 ders saati)

7- Çocuk Bakımına Psikolojik Bakış (6 ders saati) – Uzman Psikolog Sibel Düzakın)

7.a)Çocuklarda bağlanma stilleri (2 ders saati)

7.a.1) Bağlanma nedir?

7.a.2) Bağlanma stilleri nelerdir?

7.b) Erken çocukluk döneminde ihmal ve istismar (2 ders saati)

7.b.1) İhmal ve istismar nedir?

7.b.2) İhmal ve istismar nasıl anlaşılır?

7.b.3) İhmal ve istismar durumunda nasıl müdahale edilir?

7.c) Bakıcı olmak ve bakıcı olmakla ilgili kişisel farkındalıklar (2 ders saati)